zaterdag 16 september 2017
12u > 22u+

Oogstgoed viert de overvloedige oogst met een wervelende opendeurdag!

// inschrijven voor het avond-feestmaal: http://bit.ly/feestmaal2017 //


Om 12u gaat het veld én de BoerenBar open voor al wie wilt komen picknicken. Breng jouw dekentje en goed gevulde mand mee, bestel iets om te drinken aan de bar, en geniet!
Laat het dessertje thuis, want onze leden bakken de heerlijkste taarten en De Zwaluw verkoopt het lekkerste hoeve-ijs.

Om 12u start ook de lotjesverkoop van de BoerenKermis! Schijt je Rijk met de varkens, en Weeg je Rijk met de groenten. Hoofdprijs is massa's lekkers recht van het veld. Komt dat zien, komt dat zien!

Vanaf 14u is er voor de kinderen BoerenMaquillage en een Geocaching-zoektocht op het veld. Selfies op de traktor: check!

Om 14u30 starten 3 rondleidingen.
- Boer Rony leidt je rond op het Oogstgoed-veld en legt je uit hoe alles in z'n werk gaat op een bio CSA-zelfoogstboerderij.
- Boer Benny neemt je mee in het verhaal van 'Boeren Zonder Bank'. Hoe kan je een leefbaar landbouwbedrijf opstarten zonder loodzware leningen maar bv met de steun van een groep mensen.
- Boer Steven gaat op safari langs alle dieren van Oogstgoed. De kippen en varkens op het veld, de koeien in de Gentbrugse Meersen, en de schapen op de Scheldedijk. Je komt meer te weten over de dieren en waarom ze doen wat ze moeten doen. (Let op: een stevige wandeltocht aan een stevig tempo)

Om 16u30 wordt het Schijt-Je-Rijk-varken gelost en wachten we vol spanning waar hij z'n drolletje legt! En dan weten we ook wie naar huis mag gaan met al dat lekkers!

Om 18u30 zetten we de avond in met een feestmaal met enkel zelfgekweekte ingrediënten! En niets zo gezellig als eten met de chansonskes van 'Vur De Glegeneit'!
Inschrijven én vooraf betalen voor het feestmaal is verplicht en doe je hier: http://bit.ly/feestmaal2017

De BoerenBar blijft de ganse namiddag en avond open. Tot het laatste stukje hout van het kampvuur is opgebrand!

Tot dan!
de leden en boeren van Oogstgoed

 


 

21/03/2017

Op 1 april 2017 start ons nieuw seizoen. Ondertussen het derde in Gentbrugge!

We breiden opnieuw uit, maar alle plaatsen zijn ondertussen ingenomen.

Je kan wel nog aanmelden voor de nieuwe wachtlijst. Er is nog een kleine waterkans dat je er nu bij kan (mailto:Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.), in afwachting dat alle betalingen binnen zijn...


 

opendeur

Oogstgoed viert midzomernacht met een wervelende opendeurdag! Iedereen is welkom vanaf 14.30 om het veld te komen verkennen.

Tot 18.00 valt er heel wat te beleven en te smaken: kruidenwandelingen, het fabriceren van bijenhotels groot en klein, een schilderatelier voor klein en groot, sapjes en ijsjes, live muziek, taartenbuffet, een bar, ..., kortom gezellig samenzijn.

Om 18.30 u. zetten we de avond in met een feestmaal en aansluitend kampvuur.
Inschrijven én vooraf betalen voor het feestmaal is verplicht voor 10 juni en kan via http://goo.gl/forms/VO49MzMLlMNNBIfk1

Hopelijk tot dan!

Toen we hoorden dat er een nieuwe zelfplukboerderij in de Meersen kwam, waren we er als de kippen bij. Ik wist nog niet dat er ook echt kippen zouden komen. Schaapjes. Bijtjes. En varkens, heel binnenkort. Joehoe, varkens!

Al ben ik geen echt groentje als het op tuinieren aankomt, toch stond ik er echt van te kijken hoe een weide op zo'n korte tijd kan veranderen in een gigantische groentenwinkel. Als ik op mijn fiets spring lijkt het wel alsof ik naar het beloofde land rijd, zeker in de zomer nu de oogst nog groter lijkt dan mijn plukvreugde.

Verse, zelfgeplukte erwtjes: dat eet ik niet ieder jaar. Ik dacht altijd dat dat de prijs van het stadsleven is. Dat ik nu tien minuten moet fietsen om echt op de boerenbuiten te zijn, ik had het niet kunnen dromen.

Vaak kom ik op mijn eentje naar het veld, maar meestal gaan de kinderen mee. De speeltuin in de buurt heeft heel wat aan charme verloren: nergens in Gentbrugge kan je je zo gezellig vuilmaken als bij Oogstgoed. Dochter wil bioloog worden en onderzoekt ieder insect dat haar pad kruist, zoon twijfelt nog tussen ridder en boer. Ronny mag zich bij iedere ontmoeting verwachten aan een reeks vragen over hoe de traktor werkt.

Oogstgoed heeft al voor heel wat "eerste keren' gezorgd: uien planten, met blote voeten de geoogste rogge omkeren, zelf een bloemkool afsnijden, op een traktor zitten (zoon)... En zelfgeoogste groenten smaken beter, zeker bij de kinderen. Dochter was ooit een hele moeilijke eter. Rode biet en warmoes zijn nu geen probleem meer. Op weg naar huis is meestal al een komkommer op, of wat er voorhanden is. Misschien gaat het enthousiasme nog wel eens tanen, maar het houdt nu toch al enkele maanden aan (al gaan we nog niet meteen warmoes invriezen om de winter door te komen).

Ik voel me verwend dat ik al dat lekkers mag oogsten en dat ik 'mag' komen werken - wat een contrast toch met het echte boerenleven dat geen rekening houdt met weer en wind.

Lien

Oogstgoed 2.0 gaat van start in de lente van 2015 met een vertrouwd en een nieuw gezicht:

R&B

Van Rony Nekkebroeck (foto links) kan je niet zeggen dat hij snel de moed laat zakken. In 2013 kwam een trein op zijn zelfoogstveld in Wetteren terecht en gooide die letterlijk gif in het eten. Maar Rony rechtte zijn rug, zocht en vond een veld en een extra boer, en schrijft met hernieuwde energie een nieuw hoofdstuk aan zijn Oogstgoed. Dit keer zonder spoorwegen in de buurt.

Benny Van de Velde (foto rechts) is gepassioneerd door landbouw en voeding, daar kan zijn omgeving over meespreken. Door boer te worden wordt die passie eindelijk omgezet in de praktijk. Na twee jaar stage lopen in de biologische landbouw kriebelen zijn vingers heel hard om er samen met Rony zelf in te vliegen.

Rony en Benny vonden in juni 2014 een geschikt veld voor hun zelfoogstboerderij: achter Kasteel Coninxdonck in Gentbrugge, aan de rand van de prachtige Gentbrugse Meersen. Een toplocatie!

Iedereen welkom!

 

OogstGOED is een CSA-zelfoogstboerderij waar leden aan het begin van het jaar een oogstaandeel kopen en hiervoor in de plaats het hele jaar door zelf groenten, fruit en kruiden op het veld komen plukken voor eigen dagelijks gebruik.

CSA staat voor Community Supported Agriculture: landbouw gedragen door een groep van mensen of een gemeenschap. Meer info over deze manier van landbouw vind je op www.csa-netwerk.be

Weet je graag wat je eet? Dan zit je hier goed! Je plukt je kraakverse en seizoensgebonden immers zelf. Wanneer je plukt maakt niet uit. Je komt en gaat zoals in je eigen moestuin zou doen. Er is geen sluitingsuur.

We telen ongeveer alle klassieke moestuingroenten van bij ons, plus heel wat vergeten groenten. Er zullen beslist soorten kool, sla of tomaat zijn die je nog nooit eerder zag en smaakte. Onze leden hebben inspraak, ook in het teeltplan, en kunnen dus altijd ontbrekende groenten of kruiden voorstellen.

In het eerste jaar zal het assortiment fruit nog klein zijn. Deze winter starten we met de aanplant van een groot assortiment bessenstruiken en aardbeien. Er komt ook een boomgaard met een ruime keuze aan pit- en steenfruit. In het tweede jaar zullen er al veel bessen te smullen zijn. Na enkele jaren ook appels, peren en pruimen.

Door lid te worden van onze boerderij sla je op sociaal en ecologisch vlak drie vliegen in één slag. Groenten, fruit en kruiden worden geteeld op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier. We kiezen resoluut voor een agro-ecologische landbouw en willen na een omschakelingsperiode van twee jaar het biolabel halen. Door zelf je groenten te oogsten reduceer je je voedselkilometers, en dus ook je ecologische voetafdruk. Bovendien sta je ook in voor het welzijn van de boer door voor je producten een eerlijke prijs te betalen, wat geen evidentie is in het dominerende landbouwmodel.

Oogstgoed is ook een ontmoetingsplaats: Samen met onze leden organiseren we samenwerkdagen en allerhande ontspannende en/of leerrijke activiteiten.

      

Uw gezin kan lid worden door een mail te sturen naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. met jullie gezinssituatie: adres, namen van alle gezinsleden en leeftijd van de kinderen op 1 januari van het oogstseizoen.

Heb je interesse om lid te worden? Dan vind je hier alle nodige informatie!

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet ons te contacteren.

 

De boeren:

Rony Nekkebroeck / 0478 56 65 90 / Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Benny Van De Velde / 0488 39 94 92 / Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Steven De Rijck / 0495 45 65 14 / Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

 

Waar vind je ons?

Ons veld is gelegen achter Kasteel Coninxdonck in de Koningsdonkstraat te Gentbrugge. De ingang van het veld is via de Jan Van Aelbroeckdreef.

Klik op de kaart om je route uit te stippelen.

 

Oogstgoed is lid van het CSA Netwerk in Belgie : zie www.csa-netwerk.be

We zijn een erkend verkooppunt hoeveproducten: zie www.hoeveproducten.be